Τρόπους επίσπευσης της διαπραγμάτευσης της υφιστάμενης συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ινδίας συζήτησαν το περασμένο Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Ινδός πρωθυπουργός Naredra Modi.

Όπως γνωστοποιήθηκε, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως σε οικονομικής φύσεως θέματα, με το θέμα της συμφωνίας αποφυγής της διπλής φορολογίας να κυριαρχεί, αφού εδώ και δύο χρόνια, σχεδόν, η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται στη μαύρη λίστα της ασιατικής χώρας, η οποία την συμπεριέλαβε μονομερώς, επικαλούμενη ελλιπή ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών. Πάντως, πληροφορίες που διαρρέουν από τις κυπριακές Αρχές, αναφέρουν πως κάποια από τα αιτήματα των αντίστοιχων ινδικών Αρχών ήταν εκτός του συμφωνημένου πλαισίου της εν λόγω συμφωνίας, αλλά και της διεθνούς πρακτικής που ακολουθείται για ανταλλαγή πληροφοριών, όπως προβλέπεται και στο σχετικό άρθρο της συμφωνίας του ΟΟΣΑ και θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι γίνονταν για αλίευση πληροφοριών, σε σχέση με άτομα και εταιρείες, το λεγόμενο fishing.

Μετά από τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών επικρατεί αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει αίσια κατάληξη στο όλο ζήτημα που προκλήθηκε πριν δύο περίπου χρόνια. Ο συνέταιρος υπεύθυνος για θέματα διεθνούς φορολογίας στην KPMG Κώστας Μαρκίδης εκτιμά πως ακόμα και να δεχτούμε για χάρη της συζήτησης ότι υπήρχε λόγος που η Κύπρος βρέθηκε στη μαύρη λίστα της Ινδίας το 2013,  είναι, πλέον, φανερό ότι οι λόγοι αυτοί σταμάτησαν να υφίστανται και θα πρέπει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση η Κύπρος να αφαιρεθεί από τη σχετική μαύρη λίστα της αναπτυσσόμενης χώρας. «Τα δύο τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου στο θέμα ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών, πάντα μέσα από τις υποχρεώσεις, της όπως απορρέουν από τις διμερείς συμβάσεις που έχουν διαχρονικά υπογραφεί, αλλά και αυτές που προκύπτουν από την ιδιότητα της ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ επέκταση των ευρωπαϊκών οδηγιών που διέπουν την ανταλλαγή πληροφοριών».  Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, η Κύπρος είναι μια από τις 50 πρώτες χώρες που έχουν υπογράψει και δεσμευτεί να εφαρμόσουν την οδηγία  του ΟΟΣΑ για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών από το φορολογικό έτος 2017.

«Πάντως, αν η Κύπρος καταφέρει, προσμετρώντας όλα τα πιο πάνω, να επιτύχει μία ανταγωνιστική συμφωνία αντίστοιχη με αυτήν που υπογράφηκε με τη Σιγκαπούρη, ενδεχομένως να κατορθώσει να ανακτήσει και πάλι μερίδιο από την πολλά υποσχόμενη τεράστια ινδική αγορά, η οποία αναζητά πύλες προς την Ευρώπη, αλλά και το αντίθετο, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ξένα Μέσα Ενημέρωσης σχολιάζουν πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, θέματα ναυτιλίας, αεροπορικών υπηρεσιών και τουρισμού, ενώ τέθηκε και το ενδεχόμενο συνεργασίας σε θέματα υψηλής τεχνολογίας.

29-09-2015

Other News